Återkommande aktiviteter

Möt Hedvig Svanbeck – en dramatiserad guidning i hospitalets Wadstena

Året är 1878 och Hedvig Svanbeck är sjukförestånderska vid Wadstena hospital. Följ med på en vandring genom det välbevarade hospitalsområdet och hör henne berätta om patienternas och personalens liv vid hospitalet.

Visningen börjar på Dahlströmska gården, tidigare Första klassen vid hospitalet, för ”wansinnige personer af de mera bildade folkklasserne”. Där får du stifta bekantskap med de 12 herrarna som var intagna vid den här tiden och uppleva interiören de levde i, full av omsorg, hantverk och skräddarsydda lösningar.

Säsongspremiär 22/6 kl 17:00. Från 29/6 alla torsdagar kl 17:00 och lördagar kl 11:00

Plats: Guidningarna utgår från Dahlströmska gården, Lastköpingsgatan 3B

>>Vägbeskrivning

Pris: 100 kronor. Biljetter köps i receptionen.

Ring gärna 0143-100 23 så berättar vi mer!

I samarbete med Vadstena guideförening och Folkuniversitetet.

 

Visning av ”1:a klassen mans”, Dahlströmska gården

Hospitalets avdelning ”1:a klassen mans” hyste en gång i tiden patienter ur den välbeställda samhällsklassen och har idag blivit Dahlströmska gården rum & frukost. Det mesta finns bevarat ända sedan hospitalet öppnade 1836, såväl planlösning som mycket speciella detaljer. Våra väggar kan kanske inte tala, men vi har en hel del spännande att berätta om dem på våra visningar.

Visning på Dahlströmska gården

Bokning

Visningen tar ca. 30 min och kostar 50 kronor/person. Vi tar både större och mindre grupper. Hör gärna av dig om du är intresserad!

Telefon: 0143-100 23

E-post: bokning@dahlstromskagarden.se

”En enkel Vadstena” – hospitalsvandring med GPS!

GeocachingVälkommen till av ”En enkel Vadstena” – hospitalsvandring med GPS”! Med modern teknik guidas du genom Vadstenas intressanta hospitalshistoria som börjar redan på 1400-talet.

Vi har tillsammans med Åse Theorell gjort en geocaching-runda där varje gömma har någonting intressant att berätta om den plats där du hittar den. Hospitalsvandringens sju gömmor nås lätt till fots men det finns dem som kan vara en utmaning att lokalisera, även för dig som hållit på med geocaching tidigare.

Du som vill kan prova att gå hospitalsvandringen med smartphone. Kostnadsfria appar finns att ladda ned och fungerar i området för rundan.

Prova Historieätning! 

Vill du smaka maten som 1800-talets överklass smörjde kråset med, eller kanske den sinnessjukhusen hade på matsedeln vid samma tid? Varför inte båda delarna!

Historieätning på Dahlströmska gården i Vadstena

Vi bjuder på historieätning direkt från Wadstena hospitals förstaklassmeny, den man serverade välbeställda patienter under 1800-talet. När man betalade motsvarande överläkarens lön för sin vistelse markerade biljardspel och matvanor skillnaden på folk och folk. Men hur mycket har hänt sedan dess? Kan du smaka dig till vad som är förrätt och efterrätt? Vad är ”supanmat” och vet vi om den serverades i glas eller åts med sked? Vi dukar upp smakportioner* i den gamla matsalen, där det en gång begav sig, och berättar om den svunna tiden på hospitalet. Passa på, det kan ju inte gå mer än galet!

*Portionerna är inte att betrakta som en komplett måltid.

Boka minst två veckor i förväg på tel. 0143-100 23 eller på e-post, bokning@dahlstromskagarden.se. Endast för grupper om minst sju personer.

Pris: 160 SEK/person

Välkommen!

Comments are closed