Visningar

Dahlströmska gården rum & frukost erbjuder flera olika visningar för den som vill veta mer om våra hus och om hospitalshistorien i Vadstena. Två är dramatiserade visningar där Sofia dyker upp som kvinnor som arbetade på hospitalet på 1800-talet. Det finns också en enklare visning mer fokuserad på husen och en geocaching-runda.

Qvällsmat med Edla Antonia

Servererskan på första klassen mans berättar om patienter, vardagsliv och mat på Wadstena Hospital år 1895. Som gäst bjuds du på kvällsmat från hospitalets meny. Maten intas i det rum där patienterna åt och Edla arbetade.

Kvällens meny är kornmjölsgröt och hålkaka, samt smakprov på sviskonsoppa och risgrynskaka. Så många rätter fick aldrig patienterna samtidigt, men denna kväll vill vi bjuda till lite extra.

Tid: 4, 11, 18, 25 maj och 1, 8, 15 juni kl 18. Endast förbokning; bokning@dahlstromskagarden.se, 0143-10023.

Pris 180:-, som betalas i receptionen på Dahlströmska gården.

”Kungen får nöja sig med Norge”

Hushållerskan Constance Guldbrand berättar om storhetsvansinne och vardagsbestyr på Wadstena Hospital år 1895. Du får höra om bättre bemedlade män som drabbats av sinnets sjukdomar. Som hushållerska vet Constance också en hel del om vad som odlas för att användas i köket.

Tid: Torsdagar och lördagar kl 17 från 28 juni till 18 augusti. Även andra tider för bokade grupper.

Pris: 100 kr som betalas i receptionen på Dahlströmska gården. Ingen föranmälan behövs.

Visning av ”1:a klassen mans”, Dahlströmska gården

Hospitalets avdelning ”1:a klassen mans” hyste en gång i tiden patienter ur den välbeställda samhällsklassen och har idag blivit Dahlströmska gården rum & frukost. Det mesta finns bevarat ända sedan hospitalet öppnade 1836, såväl planlösning som mycket speciella detaljer. Våra väggar kan kanske inte tala, men vi har en hel del spännande att berätta om dem på våra visningar.

Visning på Dahlströmska gården

Visningen tar ca 30 min och kostar 50 kronor/person. Vi tar både större och mindre grupper. Hör gärna av dig om du är intresserad!

”En enkel Vadstena” – hospitalsvandring med GPS!

GeocachingVälkommen till av ”En enkel Vadstena” – hospitalsvandring med GPS”! Med modern teknik guidas du genom Vadstenas intressanta hospitalshistoria som börjar redan på 1400-talet.

Vi har tillsammans med Åse Theorell gjort en geocaching-runda där varje gömma har någonting intressant att berätta om den plats där du hittar den. Hospitalsvandringens sju gömmor nås lätt till fots men det finns dem som kan vara en utmaning att lokalisera, även för dig som hållit på med geocaching tidigare.

Du som vill kan prova att gå hospitalsvandringen med smartphone. Kostnadsfria appar finns att ladda ned och fungerar i området för rundan.

Comments are closed