Cykeltur

Cykel och picknick-korg

Från Dahlströmska gården trampar du iväg på cykel hyrd för dagen och med picknick-korgen packad. Första målet är Tycklingen med ett rikt fågelliv, badplats och en vacker vy över Vadstena. Här kan du ta ett dopp om du vill och sedan rulla vidare ut mot riksväg 50. Kör cykelbanan längs stora vägen ett par kilometer och vid avfart Hagebyhöga (markerad med cykelskylt) korsar du försiktigt riksvägen och fortsätter sen på den slingrande vägen över fälten mot Hagebyhöga kyrka.

Vacker utsikt och grönska

Uppe vid kyrkan har du en vid, vacker utsikt med Vadstena och Vättern på håll. Här kan du pusta ut vid utflyktsbordet och njuta av innehållet i picknick-korgen innan du fortsätter mot Aska. Genom den lilla, lummiga byn åker du under ett vackert grönt tak av löv. Korsa 206:an och fortsätt på den mindre vägen på andra sidan. Trampa på tills du kommer ut vid Börstad gård och sväng först vänster (cykelskylt Vättern-Sommenleden) och sedan höger mot Strå. Här kommer en smal asfaltsväg med trevliga kurvor och lite lätt kupering. Har du tur får du se någon rovfågel jaga över fälten och det ligger många, fina, små torpstugor att titta på längs vägen.

Siluett av Omberg och Vadstena slott

Framme i Strå svänger du tillbaka mot Vadstena. Vägen är kantad av stora träd och snart har du siluetten av Omberg på din vänstra sida och Vadstena slott rakt fram. Efter en stund blir det cykelbana på vänster sida och från den är det möjligt att svänga av på en liten väg över fälten. Håll utkik efter två stenstolpar på vänster hand. Rakt fram står en stor lada och här är ett gyllene tillfälle för alla som gillar gamla möbler och prylar. Du har nämligen kommit fram till Vadstenas södra infart och Antikladan. Här finns fullt av fynd och många av våra möbler på Dahlströmska kommer härifrån. Botanisera i lugn och ro och åk sen vidare in mot staden och järnvägsstationen.

Vadstena-Fågelsta järnväg

I Vadstena har vi Sveriges äldsta smalspåriga järnväg Vadstena – Fågelsta järnväg och den är väl värd att beskåda. Stationshus, lokstallar, smedja och naturligtvis tåg, allt finns bevarat! I ett miniformat som känns som det vore byggt för barn. Ställ cykeln och strosa omkring på spårområdet en stund och om du kommer en sommarhelg så ta chansen att hänga med på en tur efter ångloket!

Rådhustorget och Glassmagasinet

När du fått nog av räls och vagnar kan det vara dags för en paus. På Rådhustorget ligger Glassmagasinet och medan du slickar på en god glass kan du passa på att kika på vårt gulliga, medeltida rådhus med grönt koppartak.

Middag på Hörnet

När man trampat hela dagen kan det vara skönt med en restaurang som ligger nära. Till vår favorit Hörnet tar det bara fem minuter och här kan du sitta hela kvällen och bara njuta av fantastisk mat och dryck och trevlig uppassning. Nära är också fint när det till slut är dags att bryta upp och ta sig hem till sin sköna säng. Tassa upp för den nötta trappan med spår av människor från förr. Efter den här dagen kommer du att sova gott!

Comments are closed