Presentation

En ny möjlighet

Några dagar före jul fick vi ett samtal från Kajsa på Dahlströmska gården. Hon kände till Peter för att han under några år levererat frukostbröd till pensionatet. Nu fick vi frågan om vi var intresserade av att driva Dahlströmska gården rum och frukost. Detta var något vi inte alls hade funderat över tidigare. Men efter att ha träffat Kajsa, Ylva och Martin och blivit visade husen kände vi snart att vi inte kunde tacka nej till en sådan möjlighet. Historien i väggarna, vackra tapeter och lysknappar… En stor trädgård med mycket potential… Det visade sig också att vi delar många värderingar, inte minst när det gäller miljö.Sofia och Peter

Planen framöver är att Kajsa, Ylva och Martin fortsatt äger och vårdar byggnaderna. Vi ansvarar för den löpande driften av hotellet. Det är alltså ofta oss du som gäst möter i receptionen eller vid frukostbuffén. Tanken är att förvalta det som byggts upp och fortsätta i samma anda, men också foga in våra egna förmågor och idéer.

Från hospital till rum och frukost

Kajsa och Ylva Langeby är systrarna som 2009 öppnade Dahlströmska gården rum och frukost. Att rusta ett kulturmärkt hospital från 1800-talet till ett rum & frukost för 2000-talet är ett komplicerat företag. Det var en utmaning att få till det enligt moderna krav på brandskydd, restaurangkök och ventilation utan att göra våld på husen. Receptet enligt dem är tålamod, finurlighet och yrkesskickliga medarbetare. Vi tycker att de lyckades skapa något fantastiskt!

Surdeg och återbruk

Peter driver sedan 2012 det KRAV-certifierade surdegsbageriet Vadstena Bröd. Då hade han arbetat omkring tio år på olika myndigheter och ville hitta en mer meningsfull vardag. Han har även en kulturvetarbakgrund och utifrån denna är Dahlströmska gårdens historia extra intressant. Sofia startade 2014 Nätbutiken Bättre Värld med eget hantverk i återbrukade material och andra miljökloka produkter. Innan dess ansvarade hon för Landsarkivets bibliotek och har även tidigare arbetat som bibliotekarie. Båda våra företag kommer att finnas med på Dahlströmska gården rum och frukost på lite olika sätt.

Trädgårdsdrömmar

Vi delar ett stort intresse för odling och genom våra två kolonilotter är vi under sommarhalvåret nästan självförsörjande på grönsaker och bär. Under vårt första år på Dahlströmska kommer det kanske inte märkas så mycket, men vi vill efterhand gärna utveckla trädgården där. Parallellt med odlingsintresset har ett allt större miljöengagemang vuxit fram. En del av detta engagemang kan du läsa om på vår hemsida www.battrevarld.nu. Vi hoppas att det också kommer att märkas på Dahlströmska gården rum och frukost.

Välkommen att stiga in i historien och i vår vision om en mer hållbar värld!

/Peter och Sofia

 

Comments are closed