Föreläsning om Dahlströmska gården

Den 13e oktober, kl. 19.00 är ni varmt välkomna till Vadstena folkhögskola. Genom Vadstena föreläsningsförening håller vi då i en föreläsning som handlar om Dahlströmska gården, byggnadernas historia och våra tankar om hållbart företagande. Rubriken är ”Att värna historien och framtiden”. 

Klicka på länken för mer information om Vadstena föreläsningsförening och höstens övriga program.

”Kungen får nöja sig med Norge” och Dårarnas Trädgårdar

Guidningar på Dahlströmska gården i Vadstena

I år kommer vi att erbjuda två olika guidningar på Dahlströmska Gården. Dels ”Kungen får nöja sig med Norge” (premiär 27e juni) där hushållerskan Constance Guldbrand berättar om storhetsvansinne och vardagsbestyr på Wadstena Hospital år 1895. Men också årets nyhet som är Dårarnas Trädgårdar (premiär 26e juni). En guidad vandring genom hospitalets parker och rastgårdar. Mår själen väl av jord mellan fingrarna?
Läs mer och se alla datum på vår sida om guidningar.

Invigning av 1800-talsrabatt

Invigning av 1800-talsrabatt. Karta från 1882 över Hospitalsområdet i Vadstena.

På hospitalsområdet fanns historiskt många planteringar och flera fina parkanläggningar. Dessutom odlades mycket till den egna matförsörjningen. Vi på Dahlströmska gården har låtit oss inspireras av en ritning från 1882 och skapat en paradrabatt mellan våra hus. Den kommer att fortsätta utvecklas, men nu har vi kommit så långt att det är dags att bjuda in till invigning.

Söndagen den 21 juni kl 14:00.

Sofia & Peter Asthamn berättar om idéerna och arbetet bakom paradrabatten.

Vadstena Vocalis sjunger.

Det bjuds på rabarbersaft, iste på örter, bullar och småkakor.

Fri entré.

Fredagscafé startar 1a maj


På fredag den 1a maj öppnar vi åter upp vårt populära fredagscafé på Dahlströmska gården. Våra utemöbler är på plats så det går bra att sitta och fika i vår lummiga trädgård. Inne i matsalen finns möjlighet att sitta med trygga avstånd.

Koppla gärna av med kaffe och surdegskanelbulle på plats hos oss – eller köp med dig hem. Det finns även ett mindre utbud av surdegsbröd att köpa med. Allt är naturligtvis ekologiskt. Caféet håller öppet kl. 15 – 18.

Vadstena en av Sveriges vackraste städer

Folkrörelsen och föreningen Arkitekturupproret med över 43 000 medlemmar har röstat fram Vadstena som en av de vackraste städerna i Sverige. Själva är vi förstås inte opartiska i bedömningen – men håller gärna med.

”Går du ut längs piren får du se en av Sveriges kanske vackraste stadsvyer. Grädden på moset är det pampiga slottet som är ett av Sveriges vackraste.”

Här kan du läsa mer om tävlingen och hela motiveringen.

Information med anledning av Covid-19

Ingen har väl kunnat missa att vi befinner oss i en exceptionell situation med spridningen av coronaviruset covid-19. Vi på Dahlströmska gården förstår den oro som detta väcker. Inte minst i samband med resor och besök på annan ort. 

Att våra gäster ska känna sig trygga i samband med sin vistelse på Dahlströmska är förstås oerhört viktigt för oss. Vi är alltid mycket noga med livsmedelshygien och städning. I samband med nuvarande virusspridning håller vi oss uppdaterade genom främst Folkhälsomyndigheten och följer deras rekommendationer. 

På Dahlströmska gården tar vi inte emot mer än 25 gäster och det finns utrymme för att umgås samtidigt som du håller visst fysiskt avstånd. När det blir lite varmare har vi en rymlig trädgård där det både går att äta frukost och sitta ner andra tider på dygnet. 

I vår frukostmatsal har vi förlängt buffébordet för att undvika trängsel. Och i samband med incheckning begränsar vi antalet gäster i receptionen.

Om du som gäst har speciella önskemål inför din vistelse försöker vi alltid tillgodose detta. Har du några frågor gällande covid-19 eller något helt annat när du planerar resan till fantastiska Vadstena är du varmt välkommen att höra av dig.

/Peter och Sofia Asthamn     

Föreläsning om Dahlströmska gården TYVÄRR INSTÄLLD

INSTÄLLD Den planerade föreläsningen har tyvärr fått ställas in p.g.a. rådande situation med Covid 19. Vi räknar med att hålla föreläsningen under hösten istället.
Den 17e mars, kl. 19.00 är ni varmt välkomna till Vadstena folkhögskola. Genom Vadstena föreläsningsförening håller vi då i en föreläsning som handlar om Dahlströmska gården, byggnadernas historia och våra tankar om hållbart företagande. Rubriken är ”Att värna historien och framtiden”.

Klicka på länken för mer information om Vadstena föreläsningsförening och vårens övriga program.

Fredagscafé i advent

Nu är det äntligen dags för adventscafé på Dahlströmska gården igen. Vi har öppet alla fredagar i adventstid, alltså 29 nov, 6, 13 och 20 dec kl 15-18.

Sitt ned en stund i stillheten i den gamla matsalen och lyssna till knastret från kakelugnen. Njut långsamt av en kopp kaffe, saffransbullar bakade på surdeg och hembakta pepparkakor.

Ett mindre utbud av matbröd från Vadstena Bröd finns till försäljning. Önskar du något speciellt är du välkommen att beställa på telefon: 076-1188900.

Fredagscafé i adventstid på Dahlströmska gården