Information med anledning av Covid-19

Ingen har väl kunnat missa att vi befinner oss i en exceptionell situation med spridningen av coronaviruset covid-19. Vi på Dahlströmska gården förstår den oro som detta väcker. Inte minst i samband med resor och besök på annan ort. 

Att våra gäster ska känna sig trygga i samband med sin vistelse på Dahlströmska är förstås oerhört viktigt för oss. Vi är alltid mycket noga med livsmedelshygien och städning. I samband med nuvarande virusspridning håller vi oss uppdaterade genom främst Folkhälsomyndigheten och följer deras rekommendationer. 

På Dahlströmska gården tar vi inte emot mer än 25 gäster och det finns utrymme för att umgås samtidigt som du håller visst fysiskt avstånd. När det blir lite varmare har vi en rymlig trädgård där det både går att äta frukost och sitta ner andra tider på dygnet. 

Om du som gäst har speciella önskemål inför din vistelse försöker vi alltid tillgodose detta. Har du några frågor gällande covid-19 eller något helt annat när du planerar resan till fantastiska Vadstena är du varmt välkommen att höra av dig.

/Peter och Sofia Asthamn     

Föreläsning om Dahlströmska gården TYVÄRR INSTÄLLD

INSTÄLLD Den planerade föreläsningen har tyvärr fått ställas in p.g.a. rådande situation med Covid 19. Vi räknar med att hålla föreläsningen under hösten istället.
Den 17e mars, kl. 19.00 är ni varmt välkomna till Vadstena folkhögskola. Genom Vadstena föreläsningsförening håller vi då i en föreläsning som handlar om Dahlströmska gården, byggnadernas historia och våra tankar om hållbart företagande. Rubriken är ”Att värna historien och framtiden”.

Klicka på länken för mer information om Vadstena föreläsningsförening och vårens övriga program.

Fredagscafé i advent

Nu är det äntligen dags för adventscafé på Dahlströmska gården igen. Vi har öppet alla fredagar i adventstid, alltså 29 nov, 6, 13 och 20 dec kl 15-18.

Sitt ned en stund i stillheten i den gamla matsalen och lyssna till knastret från kakelugnen. Njut långsamt av en kopp kaffe, saffransbullar bakade på surdeg och hembakta pepparkakor.

Ett mindre utbud av matbröd från Vadstena Bröd finns till försäljning. Önskar du något speciellt är du välkommen att beställa på telefon: 076-1188900.

Fredagscafé i adventstid på Dahlströmska gården

Två nya böcker om Dahlströmska gården

Intrång i utanförskapet Anki Höglund. Bok kopplad till Dahlströmska gården i Vadstena
Hospitalets hemlighet Ann-Charlotte Persson. Bok kopplad till Dahlströmska gården i Vadstena.

Det är fantastiskt roligt att ytterligare två böcker har kommit ut med stark koppling till Dahlströmska gården rum och frukost.

Först fotografen Anki Höglunds stämningsfulla och starkt berörande bok, Intrång i utanförskapet. En bok med fotografier som avbildar tänkta patientöden från hospitalstiden. Flera av fotografierna är tagna i de lokaler som numera är rum och frukost. I boken är händelserna även speglade i dikter av Martin Gripe. Han var en av dem som startade rum & frukost här och som fortfarande vårdar husen.

En helt annan genre är Ann-Charlotte Perssons mysrysiga bok, Hospitalets hemlighet, med åldersgruppen 9-12 år som målgrupp. Under ett sommarlov som inte blir som huvudpersonen tänkt sig bor hon på ett pensionat i Vadstena och börjar nysta i det förflutnas hemligheter. Pensionatet har starka likheter med Dahlströmska gården och boken är en medryckande bladvändare.

Båda böckerna finns till försäljning i vår reception.

Vi deltar i Konstrundan

I år kan du besöka Dahlströmska gården för en konstupplevelse under Vadstenas populära, gångbara Konstrunda den 13-15 september. Sofia (en av oss som driver Dahlströmska) ställer ut i två av de mindre sällskapsrummen. Temat ”Vatten och torka” utforskas genom fritt broderi och applikation, måleri, foto och ljud. Läs mer i länken. Välkommen!

Ny bok om Dahlströmska gården

Birgitta Olai, som tillsammans med sin man Lars, tidigare ägde Dahlströmska gården har nu gett ut en bok om byggnadernas historik och det omfattande restaureringsarbetet. Det är synnerligen givande läsning för bland annat dig med intresse för byggnadsvård eller vårdhistoria. I vår reception finns boken att köpa till det facila priset 100 kr. Om du är i Vadstena lördagen den 10e augusti finns möjlighet att besöka det formella boksläppet. Detta kommer att vara på galleriet Penseln och Järnet (Stora Torget 1) kl. 11-13. Läs gärna också den fina artikeln i Corren om Birgittas bok.

Schablonmålning från Dahlströmska gården nu som Duro-tapet

Den som vill ha lite Dahlströmska gården hemma kan nu hitta en tapet i DUROs nya kollektion, med mönster hämtat från en schablonmålning. En besökares bild på Instagram väckte DUROs intresse och sedan var de här och tittade själva. Det inramade fragment de utgått ifrån finns i rum n:o 12. En rest finns även sparad ovanför dörren. Schablonmålningen är från när husen blev hospital år 1836. Då hade alla rum schablonmålade mönster innan tapeter blev på modet. Mönstret på tapeten är något förminskat och finns i tre färgställningar. Riktigt roligt tycker vi att Dahlströmska gården får ge inspiration och namn åt något så vackert! Se det färdiga resultatet här på Duros hemsida.

Fredagscafé startar för säsongen

Bullar till sommarcafé i Vadstena

Fredagen den 10e maj har vi premiär för vårt uppskattade sommarcafé. Varje fredag under sommaren håller vi öppet 15-18 (under högsommaren 14-18). Ta chansen att fika på fantastiska surdegsbullar i lugnet på Dahlströmska gården eller köp med dig gott surdegsbröd hem.