En dag med hospitalstema

En enkel Vadstena – Hospitalsvandring med GPS

Inled gärna med ”En enkel Vadstena – Hospitalsvandring med GPS” (se längst ner på sidan). Har du inte provat geocaching är det här ett utmärkt tillfälle. Är du redan biten vet du vad du har att se fram emot. Genom sju hemliga gömmor ute i staden får du följa historien om Wadstena hospital. Kulturhistoria, spänning och motion i ett! 

När alla ”skatter” är hittade och du fått en ordentlig promenad så kurrar det nog i magen. Inget passar bättre än en smaskig lunchsmörgås på Gamla konditoriet vid Stora torget. Konditoriet ligger i Helgeandshuset som var en del av Vadstenas tidiga vårdhistoria och här har de ett fint urval av klassisk svensk fika. Uteserveringen på gårdssidan har några bord i en trevlig pergola med tak. Mätt och belåten tar du vägen genom staden, med sina små butiker, antikvariat och antikaffärer, tillbaka till gamla hospitalsområdet och Dahlströmska gården. Unna dig tid för en stund i solen eller läs något om Vadstenas historia ur vårt minibibliotek. 

Mårten skinnares hus i Vadstena HospitalshistoriaHospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus

På eftermiddagen besöker du Hospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus. Här finns massor av föremål samlade från Wadstena hospital och beskrivningar av sjukdomar och behandlingsmetoder. Kombinera gärna med Dahlströmska gårdens visning av 1:a klassen mans och du har fått en fullödig dårhusupplevelse!

Middag med hospitalstema

Hospitalstemat följer med i middagstipset och på Restaurang Munkklostret kan du äta en förstklassig middag. Klostret inhyste under 1800-talet de kvinnliga patienterna vid hospitalet. Om vädret är vackert och man är sugen på något enklare finns Vadstena Klostercafé alldeles vid Vätterns strandkant. Villan där caféet är inrymt byggdes åt Ludwig Magnus Hjertstedt som var överläkare vid kurhuset och Vadstena lasarett 1846-1868. Dröjer man sig kvar är det här första parkett vid solnedgången.

Comments are closed