En dag med klostertema

Sancta Birgitta Klostermuseum

Vi börjar på Sancta Birgitta Klostermuseum där du får reda på det mesta om Birgitta, hennes uppenbarelser och klosterorden. På övervåningen finns dormitoriet där nunnorna hade sina sovplatser och här är de medeltida vibrationerna starka. 

Klosterkyrkan i VadstenaKlosterkyrkan

Alldeles intill ligger försås Klosterkyrkan, andaktsfullt mäktig såväl exteriört som när man stiger in. Här förvaras Birgittas relikskrin och andra sevärdheter. I Klosterkyrkan hålls mässor dagligen och ofta även konserter.

Örtagården och Munkträdgården

Bredvid kyrkan ligger Örtagården och Munkträdgården där klosterliljorna blommar om våren. Här är det skönt att sitta en stund bland blommorna och andas. Om du vill kan du köpa kaffe på Pilgrimscentrums café och njuta av under tiden. 

Strandpromenad längs Vättern

Hovsgatan i Vadstena småstadsshoppingNu lämnar du klosterområdet och går ner till Vättern. Strandpromenaden, som verkligen gör själ för namnet, går hela vägen till Vadstena slott. Bland det första du passerar är Birgittasystrarnas kloster och med lite tur skymtar du någon av nunnorna i sina långa dräkter och vita dok. Från piren har du en fin vy över Vadstena och Klosterkyrkan på avstånd. 

Blir du badsugen har du tur! Vadstena är en av få platser där det är trivsamt att bada mitt i staden. 

På tillbakavägen kan du med fördel flanera på Storgatan och gärna titta in på något café, second hand, eller antikvariat. Hemma igen på Dahlströmska gården letar ni upp någon mysig plats att slå sig ned på och lyssna till kyrkklockorna och stillheten. 

 

Comments are closed