Visningar

Dahlströmska gården rum & frukost erbjuder ett par olika visningar för den som vill veta mer om våra hus och om hospitalshistorien i Vadstena. Nytt för 2020 är en trädgårdsvisning med utgångspunkt från vår nyanlagda paradrabatt. Det finns också en enklare visning mer fokuserad på husen och en geocaching-runda.

”Kungen får nöja sig med Norge”
Dramatiserad guidning 1800-tal Vadstena

Hushållerskan Constance Guldbrand berättar om storhetsvansinne och vardagsbestyr på Wadstena Hospital år 1895. Medan du visas runt får du höra om bättre bemedlade män som drabbats av sinnets sjukdomar. Som hushållerska har Constance också en hel del att förtälja om hospitalsmat och odlingar.

Torsdagar och lördagar kl 17 från 27 juni t o m15 augusti. Övriga tider kan den bokas för grupper på fem personer eller fler.

Pris: 120 kr per person.

Dårarnas Trädgårdar

Trädgårdsguidning i Vadstena.

En guidad vandring genom hospitalets parker och rastgårdar. Mår själen väl av jord mellan fingrarna?

Fredagarna 26 juni, 31 juli och 21 augusti kl 17. Övriga tider kan den bokas för grupper på fem personer eller fler.

100 kr/person betalas i receptionen före visning.

Visning av ”1:a klassen mans”, Dahlströmska gården

Hospitalets avdelning ”1:a klassen mans” hyste en gång i tiden patienter ur den välbeställda samhällsklassen och har idag blivit Dahlströmska gården rum & frukost. Det mesta finns bevarat ända sedan hospitalet öppnade 1836, såväl planlösning som mycket speciella detaljer. Våra väggar kan kanske inte tala, men vi har en hel del spännande att berätta om dem på våra visningar.

Visning på Dahlströmska gården, byggnadsvård 1800-talet

Visningen tar ca 30 min och kostar 50 kronor/person. Vi tar både större och mindre grupper. Hör gärna av dig om du är intresserad!

”En enkel Vadstena” – hospitalsvandring med GPS!

Geocaching, Vadstena

Välkommen till av ”En enkel Vadstena” – hospitalsvandring med GPS”! Med modern teknik guidas du genom Vadstenas intressanta hospitalshistoria som börjar redan på 1400-talet.

Vi har tillsammans med Åse Theorell gjort en geocaching-runda där varje gömma har någonting intressant att berätta om den plats där du hittar den. Hospitalsvandringens sju gömmor nås lätt till fots men det finns dem som kan vara en utmaning att lokalisera, även för dig som hållit på med geocaching tidigare.

Du som vill kan prova att gå hospitalsvandringen med smartphone. Kostnadsfria appar finns att ladda ned och fungerar i området för rundan.

Comments are closed