Cykelturer

En cykeltur vi själva prövat och tyckte var riktigt fin börjar i riktning mot Strå. Du kommer snart ut på landsbygden med det vidsträckta odlingslandskapet, små torp och stora gårdar med anor, hästhagar och längs vägen finns tre fina kyrkor. Åtminstone under vår och sommar är alla kyrkorna öppna för besökare mellan 9 och 18 och det är väl värt att titta in i dem. Eftersom landskapet är så öppet kan du också även en bra bit från staden hålla utkik efter Slottet och Klosterkyrkan vars silhuetter är synliga på långt håll.

I ganska maklig fart och med tid för små stopp vid kyrkorna och fikapaus tar den här rundan ungefär tre timmar. Du kan hämta cykelkarta i vår reception där vi enkelt kan beskriva vägen mer exakt än här.

På vägen mot Strå passerar du Adolfsnäs Handelsträdgård. Butik har de på Storgatan inne i Vadstena, men här kan du se deras odlingar. Väl framme i Strå kommer du snart fram till den första kyrkan; Strå kyrka, vackert belägen med utsikt över slätten.

cykelutflykt Vadstena Östergötland hyr cykel

Precis efter att du passerat den större gården Broby, svänger du in på en grusväg till höger och cyklar över en liten bro. Så småningom korsar du väg 50 men fortsätter själv på betydligt mindre trafikerade vägar. Nästa anhalt är Örberga kyrka. Den ligger vackert på en höjd och är en av Sveriges äldsta kyrkor.

cykelutflykt Vadstena Östergötland hyr cykel

Du svänger höger och fortsätter mot Nässja. På vänster sida dyker så småningom ett sommarstugeområde upp där det finns en badplats om du känner för att svalka dig. Annars går det ju bra att bada i Vadstena när du är tillbaka. Här är det inte alls långt mellan kyrkorna och du kommer snart till Nässja kyrka. Den har en lite speciell utformning som många associerar till ett ansikte. Strax därefter finns en domarring från järnåldern på vänster sida. I mitten står ett ståtligt träd och det här är en fin plats att ta fikapaus på. Kanske har du med en picknickkorg så att det passar att äta lunch här.

Domarring cykelutflykt Vadstena Östergötland hyr cykel

Du rundar en liten udde och fortsätter tillbaka mot Vadstena. På långt håll ser du Klosterkyrkan och Slottet och vet att du är på rätt väg. Har du lust och ork är Antikladan väl värt ett besök innan du återvänder till Dahlströmska gården. Men det är också så pass nära att du kan gå dit eller cykla dit efter en vilopaus.

På kommunens hemsida finns fler tips på cykelturer du kan klicka fram på en karta. Där går det också att mäta ungefär hur långt det är. Med utgångspunkt från de cykelkartor vi har går det också enkelt att hitta flera turer. Ytterligare en bra sammanställning av olika cykelturer i Vadstenas närhet finns på sidan Upplev Vadstena. Vill du hyra cykel gör du det enklast genom Hedenskog Nöjen.

Comments are closed