Miljöarbete

För oss som driver Dahlströmska gården rum & frukost är frågor om miljö och klimat inte ett försäljningsargument. Det har sedan länge varit en hjärtefråga som genomsyrar det mesta vi gör. En annan sorts miljöhänsyn som blivit viktig för oss här är att värna kulturhistoriska värden i den vackra och intressanta miljö vi har förmånen att arbeta i.

Vårt miljöengagemang tar sig bland annat uttryck i den frukost vi väljer att servera dig som gäst. Allt på frukostbuffén är ekologiskt med undantag för Brinks saltgurka som istället är en östgötsk delikatess. Allt bröd, utom rostbrödet, bakas i vårt eget bageri Vadstena Bröd. Det är småskaligt och hantverksmässigt bakat på surdeg. Bageriet har varit KRAV-certifierat i flera år och sedan den 23 maj 2018 är även verksamheten på Dahlströmska gården KRAV-certifierad. Vi valde den högsta nivån med tre stjärnor. Det innebär att minst 90% av inköpsvärdet är ekologiska varor.

Matsvinn försöker vi undvika genom att ta fram lite i taget på buffén och fylla på efterhand. Gårdagens hårdkokta ägg skivar vi till smörgåspålägg. Ett trivsamt sätt att minska matsvinnet är att vi äter brunch på rester från frukosten och det som blir över tar vi oftast hem.

Vi får en del större leveranser med lastbil, men alla egna transporter sker med lastcykel. Som när vi handlar på Coop eller behöver köra förpackningar till återvinning. Vi har ingen bil, vare sig privat eller i företaget. Det händer att vi lånar eller hyr i situationer då det inte alls fungerar på annat sätt.transport med lastcykel miljöarbete på Dahlströmska gården rum och frukost i Vadstena

Källsortering är vi noga med, även när det kräver lite extra arbete, som i köket. Där använder vi också Bokashi till matavfallet. Gräsklippet från de ganska stora ytorna på Dahlströmska tar vi oftast med till vår privata kolonilott och använder för att täckodla. Gräsklipparen är eldriven. Under hösten 2019 har vi påbörjat anläggandet av en stor rund rabatt med historisk förebild. Framöver kommer vi både att kunna använda gräsklipp och kompostjord där och utöka andelen egenodlat på frukostbuffén.

Den el vi köper kommer från vind- och vattenkraft. Gamla innanfönster används och isolerar tämligen väl mot kylan under vinterhalvåret. Vi gör vad vi kan för att minska elförbrukningen. Att en del lampor står tända är kopplat till brandskyddet.

Till rengöring och tvätt använder vi miljömärkta medel och bara i de mängder som behövs för att det ska bli rent. En uppsjö olika medel förbättrar ingenting. En sprayflaska med vatten och en skvätt allrent är en ständig följeslagare när vi städar.

Comments are closed