Presentation

Ett år av nya erfarenheter

I april 2018 är det ett år sedan vi tog över driften av Dahlströmska gården rum & frukost. Då och då har vi slagits av hur mycket vi gjort för första gången under detta år. Vi har fått så många nya erfarenheter och lärt oss så mycket. Arbetsamt har det varit, men tacksamt. Så många blir förtjusta i den här platsen och känner att de visas omsorg. Sofia och Peter

Nu när vi blivit lite varma i kläderna kan vi fylla på med mer av våra förmågor och idéer. Ett stort intresse är odling. Under våren är planen att anlägga en stor rund rabatt med korsgångar kring soluret mellan husen. Formen kommer från en ritning över trädgården och parken från 1882. Där kommer vi att blanda ren skönhet med nyttoväxter, alla med historisk koppling. Mycket av det som är ätligt dyker säkert upp på frukostbuffén i olika former.

Sofia är också intresserad av skrivande och teater och har under vintern suttit en hel del på Landsarkivet för att få veta mer om personal och patienter på hospitalet. Detta utmynnar i två nya visningar som du kan läsa mer om här.

Från hospital till rum och frukost

Kajsa, Ylva och Martin äger byggnaderna och fortsätter vårda dem. Vi ansvarar för den löpande driften av hotellet. Det är alltså oftast oss du som gäst möter i receptionen eller vid frukostbuffén. Vi vill förvalta det som byggts upp och fortsätta i samma anda, men också utveckla utifrån det vi är bra på.

Kajsa och Ylva Langeby är systrar och öppnade Dahlströmska gården rum & frukost 2009. Detta efter mycket arbete med att rusta det kulturmärkta hospitalet från 1800-talet till ett rum & frukost för 2000-talet. Det var en utmaning att få till det enligt moderna krav på brandskydd, restaurangkök och ventilation utan att göra våld på husen. Receptet enligt dem är tålamod, finurlighet och yrkesskickliga medarbetare. Vi tycker att de lyckades skapa något fantastiskt!

Anledningen till att vi hamnade på Dahlströmska var ett samtal från Kajsa några dagar före jul 2016. Hon kände till Peter för att han under några år levererat frukostbröd till Dahlströmska. Nu fick vi frågan om vi var intresserade av att driva verksamheten. Detta var något vi inte alls hade funderat över tidigare. Men efter att ha träffat Kajsa, Ylva och Martin och blivit visade husen kände vi snart att vi inte kunde tacka nej till en sådan möjlighet. Historien i väggarna, vackra tapeter och lysknappar… En stor trädgård med mycket potential… Det visade sig också att vi delar många värderingar, inte minst när det gäller miljö.

Surdeg, återbruk och miljöengagemang

Peter driver sedan 2012 det KRAV-certifierade surdegsbageriet Vadstena Bröd. Han bakar allt bröd utom rostbrödet till frukostbuffén på Dahlströmska gården. Under högsäsong har vi ett fredagscafé med surdegskanelbullar, då man också kan köpa med sig bröd. Sofia startade 2014 Nätbutiken Bättre Värld med eget hantverk i återbrukade material och andra miljökloka produkter. Ett urval av produkterna finns i receptionen på Dahlströmska gården bland annat ekologiskt schampo i fast form och påsar av vaxat tyg.

Gemensamt för våra företag är ett starkt miljöengagemang. Vi driver också tillsammans hemsidan www.battrevarld.nu där vi ger ett miljötips, eller reflektion, i veckan. Hur vi arbetar med denna hjärtefråga på Dahlströmska gården rum & frukost kan du läsa mer om här.

 

Välkommen att stiga in i historien och i vår vision om en mer hållbar värld!

/Peter och Sofia

 

Comments are closed