Presentation

Vi som driver Dahlströmska gården

… är ett gift par som varit bosatta i Vadstena sedan 2009. Vi heter Peter och Sofia Asthamn och tog över driften i april 2017. Oftast är det någon av oss du möter i receptionen och i frukostmatsalen.

Sofia och Peter Asthamn miljösmart övernattning Vadstena Östergötland

Anledningen till att vi hamnade på Dahlströmska var ett samtal från Kajsa Langeby några dagar före jul 2016. Hon kände till Peter för att han under några år levererat frukostbröd till Dahlströmska. Nu fick vi frågan om vi var intresserade av att driva verksamheten. Detta var något vi inte alls hade funderat över tidigare. Men efter att ha träffat Kajsa, Ylva och Martin och blivit visade husen kände vi snart att vi inte kunde tacka nej till en sådan möjlighet. Historien i väggarna, vackra tapeter och lysknappar… En stor trädgård med mycket potential… Det visade sig också att vi delar många värderingar, inte minst när det gäller miljö.

Varefter vi har blivit varma i kläderna har vi fyllt på med våra idéer och förmågor. Sofia är intresserad av teater och skrivande och har utvecklat dramatiserade guidningar utifrån arkivmaterial som finns på Landsarkivet. På sommaren ges dessa två gånger i veckan och grupper kan när som helst boka in en vandring med hushållerskan Constance Guldbrand. Läs mer om våra guidningar här.

Då odling är ett stort intresse ville vi redan från början utveckla trädgården. Efterhand lärde vi oss att det tar tid i en kulturminnesmärkt miljö. Nu under hösten 2019 har vi äntligen kunnat påbörja anläggandet av en stor rund rabatt med korsgångar kring soluret mellan husen. Formen kommer från en ritning över trädgården och parken från 1882. Där vill vi blanda ren skönhet med nyttoväxter, alla med historisk koppling.

Från hospital till rum och frukost

Kajsa, Ylva och Martin äger byggnaderna och fortsätter vårda dem. Vi ansvarar för den löpande driften av hotellet.

Kajsa och Ylva Langeby är systrar och öppnade Dahlströmska gården rum & frukost 2009. Detta efter mycket arbete med att rusta det kulturmärkta hospitalet från 1800-talet till ett rum & frukost för 2000-talet. Det var en utmaning att få till det enligt moderna krav på brandskydd, restaurangkök och ventilation utan att göra våld på husen. Receptet enligt dem är tålamod, finurlighet och yrkesskickliga medarbetare. Vi tycker att de lyckades skapa något fantastiskt!

Surdeg, återbruk och miljöengagemang

Peter driver sedan 2012 det KRAV-certifierade surdegsbageriet Vadstena Bröd. Han bakar allt bröd utom rostbrödet till frukostbuffén på Dahlströmska gården. Under högsäsong har vi ett fredagscafé med surdegskanelbullar, då man också kan köpa med sig bröd. Sofia startade 2014 Nätbutiken Bättre Värld med eget hantverk i återbrukade material och andra miljökloka produkter. Ett urval av produkterna finns i receptionen på Dahlströmska gården bland annat ekologiskt schampo i fast form och påsar av vaxat tyg.

Gemensamt för våra företag är ett starkt miljöengagemang. Vi driver också tillsammans hemsidan www.battrevarld.nu där vi ger ett miljötips, eller reflektion, i veckan. Hur vi arbetar med denna hjärtefråga på Dahlströmska gården rum & frukost kan du läsa mer om här.

Välkommen att stiga in i historien och i vår vision om en mer hållbar värld!

/Peter och Sofia

Comments are closed