Ekologisk frukost

Starta dagen med doften av nybakat bröd och en stärkande frukostbuffé! Vi dukar upp ekologisk frukost i hospitalets ursprungliga matsal, där väggmålningarna från 1920-talet har restaurerats varsamt för eftervärlden. Allt vi bjuder på är ekologiskt utom Kinda saltgurka som istället är en regional delikatess. Vi har KRAV-certifiering på den högsta nivån med tre stjärnor, vilket innebär att minst 90% av inköpsvärdet är ekologiskt. Frukosten serveras vanligen kl. 8.00 – 9.30. Även du som är bofast i Vadstena eller övernattar på något annat boende är välkommen att äta frukost hos oss. Hör bara av dig dagen innan så att du vet att vi har plats och så att vi förbereder lagom mycket mat.

Ekologisk frukost, surdegsbageri Vadstena

Det här är vad vi dukar fram:

Bröd från vårt eget KRAV-certifierade surdegsbageri Vadstena Bröd – både grovt och ljust. En del av brödet kalljäser i kylen över natten och gräddas på morgonen så att det är alldeles färskt. Från Vadstena Bröd kommer också det goda knäcket med sälta och karaktär. Vill du ha rostbröd är det bara att säga till.

På brödet kan du ha smör och ost och välja mellan två sorters marmelad (eller pröva båda förstås). Ibland kokar vi egen marmelad på något från trädgården eller vår egen kolonilott, t ex nypon eller vinbär. Husets grönärtshummus kan du ha istället för smör och ost eller i kombination. Den är också god ihop med Kindas saltgurka, som är en östgötsk klassiker och någon annan färsk grönsak – under säsong egenodlad sallad. Dessutom finns alltid ytterligare något växtbaserat att bre på smörgåsen. Ofta en mix på vita bönor och egna örter.

Frukt eller bär finns alltid på buffén. När det är säsong för det serverar vi ofta hallon från trädgården eller vinbär från vår koloni. Vi har också ofta fått äpplen och päron från grannar och vänner som har mer än de kan ta hand om. När vi inte har tillgång till sådant köper vi den ekologiska frukt som är mest i säsong.

Naturell och någon smaksatt yoghurt finns alltid. Till den finns fruktmüsli från Saltå kvarn och cornflakes. Du kan också fylla på med russin, solrosfrön, hela linfrön, socker och kanel.

Nybryggt kaffe och te bjuder vi också på. Vi brukar ha en ekologisk Earl Grey som vi själva tycker är extra god och något smaksatt svart och något smaksatt grönt. Teerna är i lösvikt. Apelsinjuice finns också.

När det är få gäster händer det att vi bara har hårdkokta ägg, men annars kan du välja mellan hård- och löskokt. Kommer du under lågsäsong går det bra att säga till att du vill ha det ena eller andra (helst kvällen innan).

Vi serverar också rågmjölsgröt med lingon på beställning. Det är en klassiker många verkar ha barndomsminnen av. Då den blir godast om den får stå och svälla länge är det bäst att säga till kvällen innan.

Om du har någon allergi som du vill att vi tar hänsyn till får du gärna höra av dig. Vi brukar ordna det mesta. Det är dock inte säkert att vi får tag på ekologiskt i dessa fall.

Låt dig väl smaka!KRAV-certifierat, Vadstena

Comments are closed