Recept

På vår ekologiska frukostbuffé finns en hel del vi själva gör. Peter bakar till exempel allt bröd. Det är mycket möjligt att denna del utvecklas mer, inte minst om vi får möjlighet att odla i trädgården. Ibland frågar gäster, som blivit extra förtjusta i något, vad det är i. Här bjuder vi på några recept.

Grönärtshummus

5 dl gröna ärtor
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
3 tsk spiskummin
lite svartpeppar

Vi brukar använda frysta ärtor från Änglamark. Dessa behöver kokas några minuter. Använder du färdigkokta är det bara att tina. Mixa alla ingredienser. Denna finns alltid på vår frukostbuffé och är mycket gott att bre på brödet istället för smör.

Frukostfrallor

50 g grahamsmjöl
300 g vetemjöl
2 msk solroskärnor
1 msk linfrön
1 tsk havssalt
250 g ljummet vatten
50 g vetesurdeg
2-3 g jäst

Blanda alla torra ingredienser. Gör en liten grop där du häller i vatten, surdeg och blandar ut jästen. Blanda allt för hand i några minuter. Låt jäsa i rumstemperatur 2-3 timmar. Forma sex frallor. Spraya på vatten och strö över ex. vallmofrön. Ställ plåten med frallor i kylen över natten. På morgonen gräddas dem på 250° C i cirka 15 minuter. De är godast färska men kan även frysas in.

Nyponmarmelad

1 liter nypon
ca 8 dl vatten
2 dl röda vinbär (eller andra syrliga bär)

Koka detta i ungefär 20 minuter, så att nyponen spricker och mjuknar. Pulsa försiktigt med en stavmixer så att det blir mosigare, men utan att mixa sönder kärnorna. Passera genom en sil eller liknande. Vi har en gammal passérvagga, oftast använd till äppelmos, som fungerade utmärkt till detta. Pressa och mosa ordentligt och skrapa av det som fastnar på undersidan av silen. Det blir en lös puré som sedan ska kokas med:

¾ tsk vaniljpulver
2 dl socker

Koka till dess det tjocknar något, vilket kan ta en stund. Den tjocknar lite ytterligare när den blir kall. Smaka av om det behövs mer socker, eller vanilj. Det går lättare att få rätt konsistens om man tar mindre vatten från början, men blir svårare att pressa ur, så det är lite en avvägning. Receptet är ungefärligt. Nyponmarmelad hade vi på frukostbuffén när det var säsong för nypon, som växer rikligt i trädgården.

Comments are closed